tala_fa'ailoga

tala fou

Palanikeke mamafaua tupu aʻe i le lauiloa i tausaga talu ai nei, e le gata o se faʻaopoopoga mafanafana i moega, ae o se meafaigaluega faʻapitoa mo le faʻaleleia o le soifua maloloina o le mafaufau. Fa'atumuina i mea e pei o pulu tioata po'o pellets palasitika, o nei palanikeke ua mamanuina e tuʻuina atu le malu, e oʻo lava i le mamafa i le tino. O lenei lagona e masani ona taʻua o le "oomi loloto o le paʻi" ma ua fesoʻotaʻi atu i le tele o faʻamanuiaga o le soifua maloloina o le mafaufau. Ae fa'afefea tonu ona suia e palanikeke mamafa lou soifua maloloina o le mafaufau? Se'i tatou su'esu'e i le faasaienisi ma molimau i tua atu o lenei fa'amafanafanaga fou.

O le faasaienisi i tua o palanikeke mamafa

O palanikeke mamafa e galue e ala i le loloto o fesoʻotaʻiga omiga (DTP), o se ituaiga o faʻaoga faʻapitoa faʻapitoa lea na faʻaalia e faʻafilemuina ai le tino. DTP e talitutusa ma le lagona o le fusi pe fusi ma e mafai ona faʻaosoina le tuʻuina atu o neurotransmitters pei ole serotonin ma le dopamine. O vailaʻau nei e iloa e faʻaleleia ai lagona ma faʻalauteleina se lagona o le soifua manuia. E le gata i lea, e mafai e le DTP ona faʻaitiitia le maualuga o le cortisol (le hormone stress), ma faʻaitiitia ai le popole ma le atuatuvale.

Faʻaitiitia le popole ma le atuatuvale

O se tasi o faʻamanuiaga sili ona faʻamaoniaina o palanikeke mamafa o lo latou gafatia e faʻaitiitia ai le popole ma le atuatuvale. O se suʻesuʻega na lolomiina i le Journal of Sleep Medicine and Disorders na maua ai e 63% o tagata auai na faʻaitiitia le popole pe a uma ona faʻaogaina se palanikeke mamafa. O le mamafa o le mamafa e mafai ona fesoasoani e faʻamautu le tino, faʻafaigofie ona malolo ma faʻamalolo mafaufauga popole. Mo i latou o loʻo mafatia i popolega masani poʻo tulaga faʻalavelave faʻalavelave, faʻaopoopoina se palanikeke mamafa i a latou masani i aso taitasi e mafai ona avea ma se suiga o taʻaloga.

Fa'aleleia lelei le moe

O le moe ma le soifua maloloina o le mafaufau e vavalalata vavalalata. O le le lava o le moe e mafai ona faʻateleina ai faʻafitauli o le soifua maloloina o le mafaufau, ae o le moe lelei e mafai ona faʻaleleia atili ai nei faʻafitauli. O palanikeke mamafa ua faʻaalia e faʻaleleia le lelei o le moe e ala i le faʻalauiloaina o le malolo ma faʻaitiitia le fafagu i le po. O le DTP o loʻo tuʻuina mai e le palanikeke e mafai ona fesoasoani e faʻatonutonu le taamilosaga o le moe-fafagu o le tino, faʻafaigofie ona momoe ma nofo moe. Mo tagata o loʻo mafatia i le le mautonu poʻo isi faʻalavelave moe, e mafai ona oʻo atu ai i le tele o po malolo ma sili atu le soifua maloloina o le mafaufau.

Fa'amama fa'ailoga o le atuatuvale

O le atuatuvale o le isi vaega lea e mafai ai e se palanikeke mamafa ona faia se eseesega tele. O le tuʻuina atu o le serotonin ma le dopamine e faʻaosoina e le DTP e fesoasoani e siitia ai lagona ma faʻafefe ai lagona o le faʻanoanoa ma le leai o se faʻamoemoe. E ui o se palanikeke mamafa e le o se mea e suitulaga i togafitiga faʻapolofesa, e mafai ona avea ma meafaigaluega faʻapitoa taua i le puleaina o faʻafitauli faʻavaivai. O le tele o tagata fa'aoga e lipotia le lagona sili atu ona fa'avae ma fa'aitiitia le lofituina pe a uma ona fa'aopoopoina se palanikeke mamafa i a latou masani i aso uma.

Lagolago Autism ma ADHD

Ua maua foi su'esu'ega o palanikeke mamafa e mafai ona aoga mo tagata e maua i le autism spectrum disorder (ASD) ma le le atoatoa o le mafaufau (ADHD). O a'afiaga fa'afilemu o le DTP e fesoasoani e fa'aitiitia le mamafa o lagona ma fa'aleleia atili le taula'i ma le fa'atonuga. Mo tamaiti ma tagata matutua o loʻo i ai nei tulaga, o se palanikeke mamafa e mafai ona maua ai se lagona o le saogalemu ma le mautu, e faigofie ai ona faʻafetaui luitau i aso uma.

Mafaufauga i le olaga moni

O faʻamaoniga faʻasaienisi e faʻamalosia, ae o faʻamatalaga moni o le olaga e faʻaopoopoina ai se isi vaega o le faʻamaoni i faʻamanuiaga o palanikeke mamafa. O le tele o tagata faʻaoga na faʻasoa a latou aafiaga lelei, matauina le faʻaleleia o le moe, faʻaitiitia le popole, ma le faʻateleina o lagona o le soifua manuia. O nei tala patino o lo'o fa'ailoa mai ai le suiga o palanikeke mamafa mo le soifua maloloina o le mafaufau.

I se aotelega

Palanikeke mamafae sili atu nai lo na o se faiga masani; ose mea faigaluega fa'asaienisi e mafai ona maua ai fa'amanuiaga taua ole soifua maloloina ole mafaufau. Mai le faʻaitiitia o le popole ma le atuatuvale i le faʻaleleia atili o le moe ma faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le atuatuvale, o le mamafa o le mamafa o se palanikeke mamafa e mafai ona faia se eseesega. E ui e le o se panacea, e mafai ona avea ma se faʻaopoopoga taua i se fuafuaga faʻalesoifua maloloina faalemafaufau. Afai o lo'o e tauivi ma fa'afitauli o le soifua maloloina o le mafaufau, taumafai se palanikeke mamafa.


Taimi meli: Sep-23-2024